ALTERNATIVE POLITIMETODER

 

BOxQgNiB122

Dette er meg, på jobb i Holmenkollen en gang tidlig på 2000 – tallet. 

Den gleden du ser uttrykt på bildet er på mange måter beskrivende for mine ca. 16 år i politietaten. Det har vært så mye bra! Så mange interessante og lærerike møter med fine mennesker og så mange spennende og krevende oppdrag.  Det har vært variert arbeid med dramatikk og action, glede og sorg. Noen vaktsett har vært rolige, andre svært hektiske. 

Jeg har vært omgitt av mange dyktige kollegaer, både innenfor forebyggende tjeneste, ordenstjeneste og etterforskning. Sammen har vi vært opptatt av å møte den enkelte med respekt og ydmykhet. Vi har satt vår ære i å utføre politiarbeidet med interesse, profesjonalitet og størst mulig grad av objektivitet. Vi har kartlagt bredt før vi har konkludert, og vi har vært opptatt av å forvalte vår tildelte makt på en forsvarlig måte.

Det er utvilsomt mye godt å si om norsk politi. Og det skulle jo egentlig bare mangle. Det å forvalte politioppgaven innebærer stort ansvar. Det vet alle.

Og det leder meg til et oppsiktsvekkende spørsmål. Et spørsmål jeg faktisk ikke trodde jeg noen gang skulle få behov for å stille, verken til meg selv eller til andre:

Hva er det som får enkelte politjenestemenn, og kvinner, til å utføre jobben på en måte som setter den enkeltes rettssikkerhet helt til side?

De siste årene har vist meg at det er mulig for noen politiansatte å ta helt bevisste valg som går imot de regler, retningslinjer og lovbestemmelser som politifolk faktisk er forpliktet til å følge, i kraft av sin stilling. Og ikke minst av hensyn til den enkelte som på en eller annen måte kommer i kontakt med norsk politi. Som fornærmet, som vitne, som mistenkt eller som siktet.

Rettsstaten Norge har faktisk sine kritiske mangler. Her kan du lese hvordan politiansatte av i dag faktisk kan agere:

Enkelte politiledere bestemmer seg tydeligvis for ønsket sluttresultat allerede ved innledningen av en etterforskning. Resten av arbeidet legges opp der etter. 

Dette fører f.eks. til at kun utvalgte vitner blir avhørt, og dette er stort sett vitner som støtter «riktig side» av saken. Vitner som støtter «feil part» blir ikke avhørt, selv ikke etter gjentatte mailhenvendelser og telefonoppringninger der vitnene gir uttrykk for at de besitter viktig informasjon.

Noen politifolk grunngir avvisningen av vitnene med at «feil part» sikkert har påvirket dem til å lyve til denne partens fordel, derfor er det intet poeng å avhøre dem.

«Politiets vitner» behøver ikke nødvendigvis å underbygge eller dokumentere de påstandene de fremsetter i avhør. Enkelte politiansatte synes det holder at vitnene ramser opp diverse alvorlige beskyldninger. Det spiller ingen rolle at den andre parten legger frem omfattende dokumentasjon på at det «politiets vitner» påstår ikke kan stemme. Denne dokumentasjonen blir det uansett ikke tatt hensyn til.

Det skjer faktisk også at politifolk fjerner viktig dokumentasjon fra sakskomplekset, dokumentasjon inngitt av «feil part», som taler imot den «riktige siden.»

Hvis «feil part» i saken ber politiet innhente ytterligere dokumentasjon som kan opplyse saken, fins det politifolk som nekter å gjøre dette, antakeligvis fordi denne dokumentasjonen inneholder opplysninger som ikke passer inn i den planen politiet har lagt. Hvis dokumentasjonen forpurrer politiets ønskede bilde er det tydeligvis «bedre» å ikke forholde seg til den i det hele tatt.

Noen politifolk utleverer politidokumenter til vitner. Disse dokumentene blir levert videre til andre vitner som leser disse FØR de avhøres. Det at vitner er «preppet» på denne måten fins det politifolk som ikke finner problematisk i det hele tatt.

Det fins politiansatte som ikke er så nøye med den lovpålagte taushetsplikten. Respekten og ydmykheten jeg nevnte innledningsvis er det også noen politifolk som tar svært lett på. Det har vist seg å kunne resultere i at «feil part» i en sak faktisk blir kastet ut av politistasjonen når vedkommende prøver å levere viktig dokumentasjon.

———————————–

Foreløpig har jeg ikke noe svar på spørsmålet jeg stilte tidligere i innlegget. Jeg vet ikke hvorfor enkelte politiansatte opptrer på denne måten, vel vitende om at det strider imot alt politietaten står for. Jeg vet bare at det skjer. Og jeg synes ikke det er greit. Synes du?

 

 

lillie

 

  

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer om “ALTERNATIVE POLITIMETODER

  1. Har jo hatt en mistanke til at enkelte politiansatte ser så lett på det, men å høre det fra en som selv jobber i etaten gjør det mektig skremmende. Takk for at du har baller større enn de fleste.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: