BØLLER

 

 

 

 

I dag starter jeg med å sitere Meryl Streep. Fordi jeg synes hun er en skikkelig kul dame som sier mye klokt. Og med dette ønsker ikke jeg å formidle noen som helst mening om mr. Trump. Jeg holder meg på det generelle planet:

«When the powerful use their position to bully others, we all lose.»

Sa Meryl.

Og kan man egentlig si det bedre?

I denne saken synes jeg det har vært mye bøllete oppførsel. Jeg synes det. Og det kan liksom ikke sammenlignes med julebøll (ref. Snøfall på NRK). Det var jo uskyldig, søt bøll. Og det var jo jul.

I denne saken har det vært veldig skyldig bøll. Og den har ikke vært søt. Og vi kan vel være enige om at det ikke er jul lenger nå. Den varer ikke helt til påske, nemlig.

Vet du forresten hvordan ordet «bølle» oppsto? Det var visstnok en betegnelse på ungdom fra København som foretok utflukter til et sted som het Bøllemosen hvor de drakk og sloss. Og jeg er veldig glad i København, så dette har ingenting med dansker å gjøre. Jeg liker imidlertid tanken på at bøllene har sitt eget sted. Dit kan de dra. Alle sammen. Og drikke og slå hverandre. Gjerne hardt.

Hvis jeg spør deg hva du tenker er fellesnevneren for bøllene i denne saken. Hva svarer du da? Jeg tror kanskje du tenker det samme som Meryl og meg…………MAKT.

Polititjenestemenn – og kvinner, politiledelsen, Noen…. MAKT, MAKT, MAKT.

Og da har vi 2 ord. «Bølle» og «Makt.» Hvis du blir bedt om å foreslå et tredje ord som liksom faller naturlig inn i rekken her. Er det tredje ordet……….

……………TILLIT………….?

Nei?

NEI, det er jo ikke det. Man kan ikke si og mene at man har tillit til bøller med makt. Ikke hvis man uttaler seg ærlig, ihvertfall. Og man skal være ærlig. Det har jeg lært av Mamma og Pappa. Og det har vist seg at de to ofte har rett. Så jeg er ærlig. Det kan du like gjerne merke deg først som sist. Så slipper du å tvile på det.

Og hvis vi har bøller i maktposisjoner. Og vi ikke har tillit til bøller. Da har vi altså folk i maktposisjoner som vi ikke har tillit til. Og vi har noe mer. Vet du hva det er?

Vi har et problem.

Du og jeg og alle andre i dette landet.

Vi har et problem.

Fordi vi ikke vet hvem vi kan stole på. Og det fins noen vi må kunne stole på. For at vi skal kunne ha forutsigbarhet i livene våre. For at vi skal kunne føle trygghet. Og slik forholdene er i Norge nå, vet vi ikke hvem vi kan stole på. Det har denne saken vist med all tydelighet.

Hvis vi ikke kan stole på politiet. Hvem kan vi stole på da? Politiet skal ivareta den enkeltes trygghet og rettssikkerhet, gjennom objektivitet og etterrettelighet. Gjennom å oppføre seg på en skikkelig måte og ved å overholde lovregler og retningslinjer. Det er liksom forutsetningen for politiets eksistens. 

Og jeg vet selvsagt at det drives mye bra politiarbeid. Det fins mange flotte politifolk. Men bøllene fins også. Og du kan like gjerne møte på en av dem. Hvis du en dag får behov for politi-hjelp. Skjønner du?

 Og så er det de andre maktposisjonene. Dem fins det mange av. Og Noen besitter en av dem. Eller…flere faktisk. Og så tenker kanskje du at du ikke er spesielt avhengig av at sånne andre typer maktposisjoner bekles av mennesker som ikke er bøller.

Men er du helt sikker på det? At det ikke kan få betydning for deg hvilke typer mennesker som bøller seg inn i ulike verv her i landet? Jeg tror det kan være lurt av deg å tenke litt mer når det gjelder dette. Kanskje tenke litt annerledes.

Fordi mange av disse maktposisjonene har en type makt som gjør at de har betydning for oss alle. Daglig. Og jeg liker ihvertfall at det som har betydning for mitt dagligliv er ubøllete. Det føles tryggere, synes jeg. Hva synes du? 

Og avslutningsvis:

Det kan virke som bøller også omgir seg med bøller. Og da kan det bli veldig mye bøll på en gang. Og det er sikkert greit i Bøllemosen. Men ikke i Oslo, synes jeg.

 

 

lillie

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: