NÅR DE PROFESJONELLE ER UPROFESJONELLE

BPawS8dhgqR

 

For å kunne betegnes som profesjonell må man inneha den kompetansen som er nødvendig. Det sto det ihvertfall i en artikkel jeg leste for ikke så lenge siden. 

Akkurat. Så bra. Det hadde jo vært fint hvis de såkalte profesjonelle faktisk også hadde benyttet denne kompetansen i utførelsen av jobben.

Og hvorfor skriver jeg dette?

Fordi det har vært mange såkalte profesjonelle involvert i denne saken. Såkalte profesjonelle i flere ulike etater og instanser. Og disse profesjonelle har egentlig hatt en eneste ting til felles; Alle har glemt å faktisk benytte sin kompetanse i arbeidet. Jeg håper ihvertfall at det er det som har skjedd. At de bare har glemt det. Og at det ikke er sånn at de faktisk ikke innehar kompetansen i det hele tatt.

Men uansett om jeg håper, og eventuelt har rett; Det hjelper jo ingenting. Resultatet blir like dårlig. Og konsekvensene blir like alvorlige. For flere. For mange. 

Først:

Vi kan vel være enige om at politietaten ikke akkurat har vist seg som særlig profesjonell i denne saken. Alle de involverte har jo faktisk politiutdanning, enten gjennom Politihøgskolen eller gjennom den gamle ordningen med Politiskole. Det skulle man ikke tro når man ser hvordan de har opptrådt.

Og de uprofesjonelle politifolkene har samarbeidet med mennesker tilknyttet andre etater. Etater med ansatte som egentlig skal inneha en annen form for faglig profesjonalitet. Og de ansatte i disse etatene har altså profesjonsutdanninger. Og jeg vet at de utdanningene inneholder mye bra. Det er ikke så lenge siden jeg selv ble utdannet sosionom, og jeg synes jeg lærte mye nyttig. På den utdanningen. 

Og jeg synes jeg lærte mye fornuftig. På den utdanningen.

Men i denne saken har det vært svært mye ufornuft. Fra de profesjonelle. Så mye at jeg ikke helt forstår hvordan det kan være mulig. Kanskje må vi tilbake til de 2 ordene jeg skrev om i går, for å finne en slags forklaring? Person og kultur. Jeg vet ikke helt. Men jeg tror kanskje det.

Se på disse eksemplene:

Jeg sendte et brev til en av de andre etatene. I denne saken. Et brev med viktig informasjon. Og det er ikke noe jeg bare sier. At det var viktig informasjon. Det var viktig informasjon. Ihvertfall hvis man er opptatt av menneskers ve og vel. Og det skal denne etaten være. Det er liksom derfor denne etaten er til. Faktisk.

Og jeg sendte altså et brev. Og jeg trodde at informasjonen i brevet ville bli tatt på alvor. 

Men så feil kan man ta. Selv om man har arbeidet som politi i Oslo siden 2000. Selv om man har lang erfaring med tverrfaglig samarbeid. Selv om man er utdannet sosionom. Selv om man må kunne sies å være en sånn passe oppegående person.

Så kan man ta så feil.

For innholdet i det brevet ble ikke tatt på alvor. Av den etaten som brevet ble sendt til. Den etaten som har som eneste oppgave å bry seg om menneskers ve og vel.

Og jeg fikk et brev tilbake. Fra den etaten. Og i det brevet så sto det svart på hvitt at informasjonen i mitt brev ikke ble tatt på alvor.

Så jeg ringte og ba om en begrunnelse for at innholdet ikke ble tatt på alvor. Og vet du hva den profesjonelle damen i den andre etaten sa da?

Hun sa noe rart, synes jeg.

Hun sa: «Hvis du hadde skrevet brevet på papir med politilogo, så hadde det vært annerledes.»

Og jeg trodde først jeg hadde hørt feil. Så jeg sa «Hva?»

Og damen sa: «Hvis du hadde skrevet brevet på papir med politilogo, så hadde det vært annerledes.»

Og jeg sa: «Men det må vel være innholdet i brevet som skal vurderes, ikke utseendet på papiret?»

Og damen sa: «Hvis du hadde skrevet brevet på papir med politilogo, så hadde det vært annerledes.

Og jeg sa: «Men dette er ikke en sak jeg har blitt kjent med i tjenesten, så jeg skriver ikke som politi.»

Og damen sa: «Hvis du hadde skrevet brevet på papir med politilogo, så hadde det vært annerledes.

Og da ble jeg nesten litt usikker på om jeg faktisk snakket med en dame eller med en automatisk telefonsvarer, så jeg la på røret.

Så jeg har altså skrevet et brev fullt av viktig informasjon, som handler om menneskers ve og vel. Og jeg har sendt det til den profesjonelle etaten som eksisterer bare for å ivareta menneskers ve og vel. 

Men brevpapiret var feil.

——————————————–

Noens eks har også vært i kontakt med den etaten jeg brukte feil brevpapir overfor.

Noens eks ønsket nemlig å legge fram dokumentasjon som viser at Noen lyver.

Og Noens eks reiste til et hus der denne etaten holder til. Og fikk komme inn på et kontor. Og fikk lov til å sitte ned. Og fikk lov til å ta fram dokumentasjonen.

Men da Noens eks begynte å viste at Noen lyver og at Noen faktisk har lurt etaten trill rundt; da ble damen som satt på den andre siden av bordet litt rar i ansiktet sitt.

Og da sa også den damen noe som både Noens eks og jeg synes er rart.

Damen sa: «Du lurer meg.» Sa damen.

Og Noens eks sa: «Nei, jeg lurer deg absolutt ikke, jeg legger fram dokumentasjon som viser at Noen har lurt deg.»

Og damen sa: «Du lurer meg.»

Og Noens eks sa: «Nei, se på disse dokumentene og bildene jeg har tatt med meg. De viser at Noen har lurt deg.»

Og damen sa: «Du lurer meg, og det liker jeg ikke, og jeg vil at du skal gå.»

Og dermed ble Noens eks kastet ut av kontoret. Og ut av huset. Ut av etaten. Og Noens eks måtte ta med seg dokumentasjonen som viser at Noen har lurt den damen som sto igjen innenfor døren og var krøllete i ansiktet sitt.

Så ivaretakelsen av menneskers ve og vel var ikke førstepri denne gangen heller.

———————————————————-

Og Noens eks har også vært i kontakt med en annet etat. Den ligner litt på den som er beskrevet i de 2 eksemplene ovenfor, og skal også ha fokus på menneskers livssituasjon.

Og Noens eks tok altså kontakt med denne etaten. Pr. telefon. 

Fordi Noens eks ønsket informasjon fra denne etaten. Viktig informasjon som kunne benyttes i saken. Og Noens eks har adgang til å be om slik informasjon. Det sier ihvertfall lovbestemmelsene.

Og Noens eks var dannet og ordentlig i telefonen. Det hørte jeg. 

Men damen som svarte i andre enden var ikke så dannet. Ihvertfall ikke etterhvert. Det hørte jeg også. 

For damen syntes det var veldig vanskelig å snakke med Noens eks om denne informasjonen som Noens eks ønsket. Så damen ble litt sint, hørtes det ut som. Og så ble damen enda litt sintere. Og til slutt ba damen Noens eks om å sende en mail for å be om informasjonen. Og Noens eks sa at det var greit, og at det ville bli gjort. Damen ga ingen forklaring på hvorfor hun var sint, men akkurat det kunne man kanskje ikke forvente.

Og Noens eks sendte en mail. Til damen. Med anmodning om å få ut den aktuelle informasjonen.

Og damen sendte et svar. Til Noens eks.

Det var et rart svar. Fordi det var ikke meningen at Noens eks skulle få akkurat det svaret. Damen mente nemlig å sende akkurat det svaret internt på sin avdeling. Til de andre kjempeprofesjonelle menneskene. Men damen var sikkert så sint at hun gjorde en bitteliten feil. Så hun la Noens eks inn på mail – listen også. Dermed fikk Noens eks også det svaret som damen kun mente å sende til de superprofesjonelle.

Og i svaret sto det:

«Hva kan vi gjøre for å hindre utgivelse av informasjon. Gode, kreative forslag mottas med takk.»

Sto det. I svaret. 

Og da Noens eks gjorde den profesjonelle damen oppmerksom på det litt rare svaret som var mottatt, syntes visst ikke damen det var noe problem. Og da blir det jo enda rarere, synes jeg.

Det blir ihvertfall ikke profesjonelt.

Synes jeg.

Men jeg er kanskje ikke profesjonell nok til å forstå.

 

lillie

 

 

   

 

5 kommentarer om “NÅR DE PROFESJONELLE ER UPROFESJONELLE

  1. Jeg fatter og begriper ikke at dette er mulig. Trodde det var visse kriterier som måtte til for å bli politi (som sikkert mange har) men i denne saken virker det som det er en gjeng molboer. Når alt kommer for en dag (og det vil det) bør de ta sin hatt og gå. De har ingenting i politiet å gjøre.

    Liker

  2. De ansatte har vel fått beskjed om å spille på lag antagelig og så har de ikke «ben i nesen». Så det så………Veldig enkelt å jatte med vet du.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: