HVA VIL DET SI Å VÆRE EN GOD MOR?

 

BQYX3-2hv4c

 

 

Deler av det som forventes av morsrollen endrer seg med tid og sted. Men en del grunnleggende elementer tror jeg er ganske så bestandige. Tror ikke du?

Google er gøy, og på søket «GOD MOR» popper det opp liste etter liste. Med punkt etter punkt. Og rådene er mange og varierte. Og man kan være enig eller uenig. Og mange er sikkert akkurat det. Både enige og uenige. I om man må lage kunstferdige matpakker for å kunne betegnes som en god mor. Om man må dra på Leos lekeland eller om det duger med bursdag i hagen, for å være en god mor. Om man må kjøpe klærne på Polarn o Pyret, eller om det holder med H&M.

Og jeg tenker at det er helt greit at vi ikke er, eller blir, helt enige når det gjelder ting som disse.

Men det fins momenter jeg tenker det er viktig at vi blir enige om. Om de kvalifiserer til god mor – stempel eller ikke.

Hvis man f.eks. ringer inn en falsk nødmelding til politiet, med ett barn i samme rom, og påstår at far står utenfor og er sint og farlig. Er det ensbetydende med å være en god mor? Og hvis man, etter at uniformert politi har kommet til stedet, inngir en falsk anmeldelse full av uriktige påstander om far, tenker jeg man kan stille samme spørsmål.

Jeg synes også det er viktig at vi blir enige om det å sørge for at kontakten mellom far og barn brytes, er ensbetydende med å være en god mor eller ikke. Og om man eventuelt kan anses å være en bedre eller dårligere mor hvis man i tillegg sørger for at barna mister all kontakt med øvrig familie og venner av familien. Besteforeldre, faddere, tanter, onkler, fettere og kusiner. Fordi disse familiemedlemmene og vennene støtter far. Og vet at mors falske påstander er nettopp det. Falske.

Jeg lurer også på hva man skal si om det faktum at mor sender ut et brev som forteller at det vil bli iverksatt tiltak hvis noen av familiemedlemmene, som liker far, beveger seg inn på tomten der mor og barn bor. Kan man da si at mor utøver rollen på en god måte?

Og hva med hvordan mor omtaler far når barna er til stede? Er det viktig? Hvis mor f.eks. sier til barna at far er farlig og at han overvåker huset der mor og barna bor, når både mor og barna og alle andre vet at det ikke stemmer, er det ok? Er det det samme som å være en god mor? Å si sånt? Eller ikke?

Og hva med det faktum at mor aldri engasjerer seg i forhold til barnas fritidsaktiviteter? Eller aldri lager en matpakke? Eller en middag, for den saks skyld. Er dette aktuelle temaer når det gjelder om man er en god mor eller ikke?

Og så er det dette med au – pair, da. Eller praktikant. Eller hva vi skal kalle det. Et evig diskusjonstema om det er en god eller dårlig løsning for barn. Ihvertfall hvis man befinner seg i det samfunnssegmentet der dette med slik arbeiskraft i heimen er aktuelt. Hva skal vi si om en mor som leier inn en slik en fra Ukraina? Som ikke snakker norsk? Slik at barna ikke forstår hva hun sier. Er det greit, eller er det litt mindre greit når det gjelder dette med morsrollen? Mon tro?

Som sagt; Google er gøy. Og disse listene jeg nevnte innledningsvis inneholder mye forskjellig. Og innholdet er mer eller mindre interessant. Men ett tema er en gjenganger. Og det gjelder forholdet til far. 

På en av god mor – listene står det følgende å lese om dette temaet:

«Gjør det du kan for å bevare en god relasjon til barnets pappa – også om dere ikke bor sammen. Dette er noe av det beste du kan gi barnet ditt.»

Akkurat. Hvis det er så viktig, vet jeg ihvertfall om en som ligger rimelig tynt an i god mor – konkurransen. Helt i bunnen av listen, faktisk.

Men vet du hva? Den personen, som jeg vet om, har faktisk fått en attest fra sin arbeidsgiver. Også når det gjelder dette med å være mor. Og den attesten påstår at denne personens utøvelse av morsrollen bør tjene som eksempel for alle andre mødre.

Det er vel litt spesielt, eller? Å i det hele tatt få en sånn attest? Med en så heftig påstand. Beste mor i verden, liksom….

Og så fra arbeidsgiver, da. I næringslivet.

 

lillie

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: