GRADER

 

 

BQybRCaBjhy

Grad er et morsomt ord. Særlig i politietaten. Fordi grad er så viktig. For så mange. Det tok litt tid før jeg skjønte akkurat det. Hvor viktig graden er. For politifolk.

Da jeg begynte på Politihøgskolen var det jeg visste om grader stort sett knyttet til temperatur. Det er helt sant. Der har du meg. Kjente ingen politifolk fra før jeg, nemlig. Ingen i familien var politi. Ingen venner var politi. Ingen hadde fortalt meg om gradssystemet.

Og den dag i dag, snart 17 år etter at jeg ble uteksaminert, er jeg omtrent like lite opptatt av dem. Gradene. Hvis du ber meg ramse dem opp, i stigende rekkefølge, og beskrive de tilhørende distinksjonene, så greier jeg ikke det. Også helt sant.

Og så kan jo du hevde at det handler om mangel på intelligens. Og det må du få lov til. Jeg vil imidlertid hevde at det handler om mangel på interesse. For akkurat det.

Jeg interesserer meg imidlertid for mye annet. Og noe av det jeg interesserer meg for er hvordan jobben utføres. Hvordan tjenestemannen som innehar den ene eller andre graden faktisk gjør jobben sin. Det er det interessante, synes jeg. Det er det som er viktig.

Det spiller jo ingen rolle med høy grad hvis jobben ikke gjøres på en skikkelig måte.

Man setter ikke mer pris på å bli kastet ut av en politistasjon, når man prøver å innlevere bevis, fordi tjenestemannen som dytter har en høy grad. Man gjør jo ikke det. Og man setter ikke mer pris på å bli kalt uegnet fordi vedkommende som sier det har en enda høyere grad. Det er jo ikke ikke sånn.

Og hvis du tror mye gull på skulderne er ensbetydende med å være en god leder, kan jeg avkrefte det her og nå.

Jeg har de 3 stjernene du ser på bildet. Politibetjent 3, heter den graden. Det vet jeg. Det er da noe.

Etter 17 år i etaten kunne jeg selvsagt hatt høyere grad. Hvis det hadde vært viktig for meg. 

Og hvis jeg hadde vært mer enig. Med ledelsen. Og organisasjonen som helhet.

Men jeg er jo ikke så veldig enig alltid.

Enig?

 

lillie

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: