SAMVITTIGHET

 

BQ1D0lhh_Fu

 

 

Jeg må skrive litt om samvittighet. 

Det er det lite av i denne saken. Nei, forresten. Samvittigheten er absolutt sterkt til stede. Den er bare så innmari skjevt fordelt.

«Samvittighet er en følelse, intuisjon eller intellektuell vurdering som bidrar til å skille rett fra galt.» Hilsen min venn Google.

Og det å skille rett fra galt, er jo ganske viktig. Og det gjelder jo både å ha evnen og viljen til å gjøre nettopp det.

Og uten evnen og viljen, enten hos såkalt profesjonelle eller privatpersoner, kan vi være ille ute. Hver og en av oss. Store og små.

Og vi er jo det. Ille ute. 

Det viser denne saken med all tydelighet. 

Jeg lurer på hva som gjør at enkelte har mye samvittighet mens andre har lite. Og hva som gjør at det fins mennesker som tilsynelatende mangler den helt. Samvittigheten, altså.

Er graden av samvittighet medfødt eller tillært, mon tro? Kan kultur spille inn? Slik at mennesker som f.eks. utøver samme yrke påvirkes til mye eller lite samvittighet? Verdt å fundere litt over, synes jeg.

Og kan mangel på samvittighet være arvelig? Som mor så datter, f.eks? Eller far? Og datter? F.eks.

Mennesker med mye samvittighet kan oppleve å ha dårlig samvittighet. Og den dårlige samvittigheten tar mye plass. Og kan være ganske hemmende. Og det kan være vanskelig å glede seg over ting som man ville gledet seg over hvis det ikke hadde vært for den dårlige samvittigheten. Om du forstår. 

Nå er det vinterferie i Oslo. Og en del mennesker, som jeg tenker burde ha dårlig samvittighet i og med denne saken, gjør veldig mange glade ting. De har tydeligvis all verdens plass. Til disse tingene.

Det er turer både hit og dit. Det er smil og latter og drinker og bikkjer og kaker og vitser og spøk og katter og strender og hoteller og boller og brus og hytter og skiturer og skøyteturer og middager og fester og det er liksom ikke måte på.

Men det er jo nettopp det som er poenget. Når jeg tenker meg om. At vi er så forskjellige. Når det gjelder samvittighet.

Det er jo derfor jeg skriver dette blogginnlegget.

Stemmer, det……

 

lillie

 

PS. Jeg fant ingen gode bilder knyttet til ordet «samvittighet.» Derfor bruker jeg et bilde av bollene jeg bakte tidligere i kveld. Jeg har tenkt til å spise en nå. Eller kanskje 2. Med god samvittighet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: