POLITIARBEID

 

BRoopSYBewF

 

 

Nå har jeg akkurat sett Brennpunkt på NRK1. Om politiavhør. Og politiarbeid. Det har kanskje du også. Hvis ikke anbefaler jeg at du sjekker ut programmet.

I programmet gis det et bestemt inntrykk av at det gjøres mye god jobb i norsk politi. Og det stemmer. Det gjøres mye bra arbeid. Det skulle bare mangle.

Brennpunktredaksjonen løfter fram mange fine ord og uttrykk. Forskningsbaserte avhørsmetoder, profesjonalitet og alternative hypotser. F.eks.

Og det er vel og bra.

Programmet peker imidlertid også på saker der det har gått veldig galt. Saker der avhørsmetodene som har blitt benyttet har ført til fullstendig ødelegging av etterforskningen. Og politiarbeid som i verste fall har ført til justismord. Mennesker har altså blitt uskyldig dømt.

Og hvis du trodde det ikke fremdeles skjer, tar du feil. Helt feil. Dessverre.

I programmet er man opptatt av å understreke at nye avhørsmetoder ble innført etter Birgitte Tengs – saken. At man ikke lenger låser seg til en teori. At man nå faktisk lytter til den som forklarer seg. At man leter etter uskyld. At bevis må innhentes for å sjekke ut alle mulige forklaringer.

Og ja, slike metoder fins. Heldigvis. Og de benyttes. Heldigvis.

Men bare noen steder.

Journalisten som intervjuer politidirektør Humlegård mot slutten av programmet viser til at de nye metodene benyttes i Oslo, men at det er mangler andre steder i landet. Det er feil. 

Det er nemlig ikke slik at de nye metodene benyttes i Oslo. De benyttes noen steder i Oslo. Etterforskerne som ble vist i programmet arbeider ved seksjon for volds – og seksualforbrytelser. Der arbeider man slik. Det vet jeg fordi jeg har selv arbeidet der i flere år.

Men på de vanlige etterforskningsavsnittene på de vanlige politistasjonene i Oslo er det helt annerledes. Og husk det folkens; Det er der flesteparten av Oslos saker faktisk etterforskes.

Og det var jo ved en slik stasjon saken som er utgangspunktet for denne bloggen faktisk ble etterforsket.

Og i den saken ble ingen alternative hypoteser testet ut. I den saken lette ikke politiet etter uskyld. 

Der laget politiet en teori som de søkte å få bekreftet gjennom sitt arbeid. Derfor ble ikke Noen avhørt. Ingen av Noens påstander ble kontrollert. Dokumentasjon ble fjernet fra saken fordi den ikke passet til politiets teori. Dokumentasjon ble nektet innhentet fordi den ikke passet til politiets teori. Dokumentasjon ble nektet mottatt fordi den ikke passet til politiets teori. Vitner ble nektet avhørt fordi de hadde informasjon som ikke passet inn i politiets teori. Vitner som snakket mot seg selv i avhør, og som beviselig var påvirket i forkant, ble ikke konfrontert fordi det ville ha ødelagt for politiets teori. Opplysninger i saken som ikke stemte overens ble ikke kontrollert fordi det ville ha ødelagt for politiets teori.

Skjønner du?

I programmet fremkommer det blant annet at etterforskere kan gå igjennom et helt etterforskerliv uten å få tilbakemelding på sitt arbeid. Etter den 3 – årige grunnutdanningen ved Politihøyskolen stilles det ingen krav til etterforskere. (Med unntak av de som tar såkalte tilrettelagte avhør av f.eks. barn). Det fins heller ingen krav til hvilken polititjenestemann som tar hvilke avhør. Det vil altså si at en helt nyutdannet politi kan bli satt til å ta avhør i en svært alvorlig og kompleks sak.

Skjønner du hvor farlig det er?

Lederne som intervjues i programmet kommer med mye prat om at de er opptatt av læring, at dette med etterforskning tas på alvor og at det nå er iverksatt tiltak. 

Politidirektør Humlegård er opptatt av å understreke at det «allerede i år» vil bli igangsatt opplæring av etterforskere.

Allerede i år???? Vi skriver 2017!

Hva med de menneskene som allerede er rammet av politiets uhyrlige fremgangsmåter?

Hva med dem?

I denne saken har politiet i Oslo skapt et justismord.

Hva med det?

Humlegård er i programmet opptatt av viktigheten av at politifolk «ser hverandre i kortene.»

Jeg har gjennom min varsling sett politietaten i kortene.

Det er også viktig, Humlegård.

 

lillie

 

 

 

 

 

En tanke om “POLITIARBEID

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: