FALSK FORKLARING

 

BTZyltglMoO

 

 

 

Bildet viser en artikkel fra Asker og Bærum budstikke i dag. Saken dreier seg om en kvinne som nå er tiltalt for å ha forklart seg falskt for politiet.

Saken har altså flere likhetstrekk med saken som danner grunnlaget for denne bloggen. Blant annet:

  • Bevisst uriktig forklaring på flere punkter.
  • Forklaringen ble gitt i en straffesak.

 

Artikkelen avsluttes med en uttalelse fra førstestatsadvokat Kampen:

«Rettsstaten avhenger av at vitner forklarer seg sannferdig. Det er alvorlig at noen forsøker å påvirke utfallet av etterforskninger og rettssaker med bevisst uriktige forklaringer.»

Og det er jo akkurat det som er poenget.

Staten Norge er faktisk helt avhengig av at de som bringer anmeldelser og forklaringer inn for politiet SNAKKER SANT. At de ikke kommer med historier de vet ikke stemmer. At de ikke lyver og manipulerer. At de ikke misbruker vårt felles system.

Derfor er det SVÆRT ALVORLIG når noen ikke følger reglene når det gjelder dette. Og det har jo også politiet på Romerike bekreftet. Senest i Dagbladet på lørdag.

Og for å poengtere hvor alvorlig det er, i tillegg til å minne om at det er STRAFFBART og kan medføre flere års fengselsstraff: Alle som innleverer en politianmeldelse i dette landet må signere på at de er kjent med at det er nettopp det. Straffbart, altså. Å inngi en bevisst uriktig anmeldelse. Og å forklare seg bevisst uriktig.

Anmelder – og vitneansvaret, heter det. Så det er ikke sånn at man, i etterkant av å ha forklart seg bevisst uriktig, kan si …..»Eeeeeeh, oida unnskyld, jeg visste ikke det, jeg. Beklager, altså; det skal aldri gjenta seg.» Og så er det greit, liksom. Det er ikke sånn. Hvis noen trodde det. Eller Noen.

Neida. Det er ikke sånn. Det vet jeg. Fordi jeg er politietterforsker. Faktisk. Og drar på jobb i Oslo politidistrikt hver dag. Og tar avhør. Og i den innledende fasen av hvert eneste vitne – avhør og fornærmet – avhør sier jeg (og alle mine kollegaer): «Du gjøres kjent med vitne – ansvaret. Det vil si at det er straffbart å forklare seg bevisst uriktig under avhøret.»

Og avhøret avsluttes med at vedkommende leser igjennom og signerer.

Og da er det vedtatt. 

 

lillie

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: