FOREBYGGING

 

BfWZJkYFvNQ

 

 

Norsk politi vektlegger betydningen av forebyggende arbeid. Jeg var selv ansatt ved forebyggende avsnitt i Oslo politidistrikt i flere år. Den forebyggende innsatsen rettes gjerne mot barn og unge, og politiet samarbeider med f.eks. barnevern, skoler, fritidsklubber og bydel. Og det forebyggende arbeidet er svært viktig. De siste årenes begivenheter har imidlertid gjort meg stadig mer klar over at forebyggingen må løftes til et høyere og mer altomfattende nivå enn det som er tilfellet nå. Og den forebyggende innsatsen jeg tenker på her, må alle politiansatte forplikte seg i forhold til. Det handler om å forebygge justismord! 

Som dere alle vet er denne bloggen, og Facebooksiden «Justismord i Norge» opprettet ut ifra en konkret sak. Og arbeidet mitt med å fronte den saken, kommer til å fortsette. Når det gjelder akkurat det, arbeides det nå i flere parallelle løp. Og ulike instanser er involvert. Det kommer mer informasjon vedrørende disse prosessene etterhvert.

Mitt engasjement, og min profilering, har ført til at jeg har blitt kontaktet av svært mange mennesker. Både enkeltindivider og grupper. Og felles for mange av disse menneskene er at de selv har erfart urettmessig/kritikkverdig handling og behandling fra politiet i dette landet. De har opplevd falske anklager/anmeldelser. De har erfart å ikke bli lyttet til. De har opplevd at påstander ikke har blitt undersøkt. De har rett og slett blitt ofre for at politiet ikke har gjort jobben sin. Det er ikke slik at justismord har blitt resultatet i alle disse sakene. Men flere har vært på «god» vei akkurat dit. Og de negative konsekvensene har vært mange for de aller fleste. Familier har blitt revet i stykker. Barn og foreldre har mistet kontakten med hverandre. Noen har mistet foreldreansvar. Andre har mistet jobben. For noen har påkjenningene blitt så store at psykisk sykdom har blitt resultatet. Og noen av de som har blitt rammet er ikke lenger blant oss. De orket ikke mer.

Poenget er: Hvis politiet hadde gjort jobben sin i alle disse sakene, er jeg 100% sikker på at svært mange av de negative konsekvensene jeg har fått beskrevet, hadde vært unngått. Hvis alle sider av saken hadde blitt undersøkt. Hvis vitner hadde blitt avhørt. Hvis dokumentasjon hadde blitt innhentet fra aktuelle instanser. Hvis alle parter i saken hadde blitt tatt på alvor. Hvis politiet hadde arbeidet ut ifra ulike hypoteser og ikke hadde bestemt seg for «løsningen» før hypotesene var testet.

Og det jeg akkurat har beskrevet er det samme som å arbeide mot justismord. Og det å arbeide mot noe er det samme som å arbeide for at noe ikke skal skje. Og det er det samme som å arbeide forebyggende.

Ingen kan være uenige med meg i at det å forebygge justismord er helt avgjørende i politiarbeidet. Men det må gjøres! Hver dag. Og mitt engasjement når det gjelder akkurat dette kommer ikke til å fade ut på noen måte. Hvis noen innbilte seg det.

Jeg har i det siste valgt å engasjere meg på flere fronter når det gjelder dette temaet. Jeg er i kontakt med andre som er opptatt av akkurat det samme. Og jeg anbefaler alle å følge med på NRK i morgen, mandag 19.02.18. Både på radio, TV og nett.

lillie

 

  

 

  

  

2 kommentarer om “FOREBYGGING

 1. Tusen takk for ditt engasjement i denne tematikken. Politiet er en stor problemfaktor, når det gjelder feks justismord i barnevernsaker. Det viser seg i sak etter sak, at politiet ikke realitetssjekker barnevernets påstander før eller etter pågripelser av barn, eller foreldre.
  Vi har klare uttalelser fra påtaleansvarlige, at om foreldre anmelder barnevernets ansatte for beviselige lovbrudd, så vil ikke påtaleansvarlig bruke ressurser på det…Sakene blir henlagt uten etterforskning.
  Vi har eksempler på en rekke falske anmeldelser fra BV advokat i en barnevernleders navn, som blir «etterforsket» i 16-20 måndeder, men kun brukt som karakterdrap mot fullmektig i retten. Alle ble henlagt, grunnet bevisets stilling. Men da hadde de gjort jobben sin. Barna ble værende i fosterhjem.
  Vi har BV advokat som bruker falske anmeldelser for å endre hele rettsrundens fokus. Som feks anmelde far for overgrep mot datter, 3 dager før retten, uten at dette har vært noe tema i undersøkelsen. Og anmeldelsen blir henlagt rett etter rettsaken er ferdig. Men da er den førende for dommen som skal settes. Og klart dommeren kan ikke sende et barn hjem igjen til en far som er under etterforskning for overgrep. Saken er, at slik teknisk bruk av falske anmeldelser, ikke har noen følger. For denne advokaten har mange venner i både politiet og dommerstand. Da er politiets unnfallenhet, det som gjør at folket i møte med dem, mister all tillit. Og det er vi som samfunn ikke tjent med. Vårt samfunn var bygget på tillit, og at de som brøt loven ble forsøkt tatt og straffet, mens varslerne fikk støtte. Slik er det ikke nå…. Takk for fokus du setter på denne problematikken.

  Liker

 2. Å lese hele bloggen fra ende til annen er rystende lesning. Under research til et essay om et helt annet emne, ble jeg klar over din blogg og Facebook-side. Man skulle ikke tro det er slik i dag, men så er det faktisk mye verre.
  Jeg brukte det meste av dagen i går til å lese om deres sak, og hele dagen i dag til å søke, lese og prøve å forstå problemene med justismord. Ikke bare tidligere, men også i dagens samfunn. Jeg sitter her rystet, opprørt og takknemlig.
  Takknemlig for at dere finner krefter til å stå på for å få rettferdighet, ikke bare for dere selv, men også for mange andre. Når man analyserer saken så langt, vil det i den andre enden forhåpentligvis bety et paradigmeskifte i både Politi, påtalemyndighet og rettsvesen.
  Det skal mot og utholdenhet til å stå på toppen av et isfjell og forvente et titanisk forlis. Jeg anser dere for å være ressursmennesker intellektuelt, som klarer den meget vanskelige kunsten å balansere på stram line. I en slik sak vil det være så mye følelser og ulike sinnstilstander at det ikke er for enhver å takle det på en så fin måte, uten å ty til bitterhet og usakligheter.
  Det er klart noen vil bli forbannet, men vil ikke klare å finne et punkt å ta dere på. Dyktig gjort. Jeg er sikker på at dere har tatt deres forhåndsregler, for det kan virke som dere utfordrer sterke krefter, både innad og utad.
  Jeg har stor respekt for det arbeidet de fleste i politietaten gjør, men så er det altså noen få råtne epler som får det hele til å stinke. Jeg skulle så inderlig ønske at de viser seg å være bare halvråtne og bidra til at saken blir løst og således sitte igjen med litt av selvrespekten, i stedet for å bli totalt avkledd i skam. Dette burde også gjelde Noen andre.
  Personlig kjenner jeg ikke Noen, men vet hvem Noen er, og således også Noens eks. Når dette korthuset av løgner og intriger faller sammen, vil det bli med et brak av episke dimensjoner som vil gi gjenklang i lang tid. Rever har som oftest flere utganger fra hiet, men ser dere har tettet de fleste, og er ikke i tvil om at hoder vil rulle, og forhåpentligvis vil noen bli rettmessig straffeforfulgt.
  Ønsker dere så inderlig lykke til, med deg som kaptein, for det vil nok enda bli en tøff seilas. Dere har lenge seilt i motvind, men krysset dere fremover og endelig opplever medvind. Så er det alle oss andres ansvar å danne en konvoi, ved å fortelle, vise og dele. Jo flere vi blir jo bedre er det, ikke bare for dere, men også for alle oss andre som vil ha et bedre og mere rettferdig samfunn. STÅ PÅ !

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: