(U)likhet for loven

De fleste har vel fått med seg «Stålsett – saken» der tidligere biskop Gunnar Stålsett i en årrekke har gitt jobb til en ureturnerbar asylsøker. Dette er straffbart, i følge norsk lov.

Det fins ulike meninger om Stålsetts handling i denne sammenhengen. Sikkert enda flere enn dem som har framkommet i pressen. Jeg nøyer meg med å fastslå at en straffbar handling er straffbar, uavhengig av hvem som begår den. Og det virker det for så vidt som Stålsett er enig i, all den tid han er klar over at det han har gjort ikke er lov, og han gir uttrykk for at han tar ansvar for det han har valgt å gjøre. Han uttrykker i tillegg at han synes lovbestemmelsen er umoralsk, og det har han selvsagt full rett til å mene.

Jeg tror imidlertid ikke denne saken hadde fått de samme presseoppslagene hvis det hadde vært en «vanlig», mer anonym person som hadde brutt utlendingsloven. Eller en annen lovbestemmelse, for den saks skyld. Jeg tror heller ikke politikere og andre fremstående personer hadde gått til det skritt å foreslå LOVENDRING hvis det hadde vært en menigmann som hadde gjort seg skyldig til straff. Tror du?

Og DET er farlig. Fordi det (igjen) viser at det ikke nødvendigvis er likhet for loven i dette landet. Og det kan få svært alvorlige konsekvenser. Og det bringer meg igjen over på saken som er utgangspunktet for denne bloggen. Det er nemlig ikke hvem som helst som har ringt inn en falsk nødmelding til politiet. Det er ikke hvem som helst som har inngitt en politianmeldelse full av løgn og falske påstander. Det er en pengesterk forretningskvinne, med rike og mektige forbindelser. Og i den saken har politiet vist seg å fungere HELT annerledes enn det som følger av lovverk, retningslinjer og vanlig praksis. Det vet jeg, fordi jeg går på jobb i Oslo politidistrikt hver dag, og snart har 20 års erfaring fra politietaten.

Og når uregelmessighetene (mildt ord) har blitt avslørt (av meg), gjennom facebookinnlegg, presseoppslag, bloggskriving og en knusende granskingsrapport utarbeidet av PWC, har politiledelsen reagert med å dekke over. Det har så langt ikke vært snakk om å rydde opp. Og det handler ikke bare om prestisje, det er jeg helt overbevist om. Det handler om HVEM som er i andre enden av denne prosessen, altså i starten. Det handler om HVEM som har satt det hele i gang.

Vi kan ikke ha det sånn. Det kan ikke være ulikhet for loven. Og jeg kommer fremdeles til å gjøre mitt for å sørge for at ulikhet ikke er mulig. Det hjelper imidlertid ikke med en sånn Stålsett – sak. Med mindre noen fokuserer på den, på RIKTIG måte. Noen har allerede gjort det, det har jeg sett i et par presseoppslag. Måtte det bli flere!

lillie

2 kommentarer om “(U)likhet for loven

 1. Det har alltid vært forskjell på «Jørgen Hattemaker, og Kong Salamo»! Er med på å svekke tilliten yttrligere til styresettet!

  Liker

 2. Hei
  Vi er en nystartet indie (uavhengig) bokhandel i Bergen, Heim Bokhandel, som ønsker å være en salgskanal for indiebøker. Vi tar inn bøker fra indieforfattere i kommisjon. Ved salg beholder du 60% og vi 40%
  Du betaler frakt for fremsendelse. Vi betaler eventuell retur.
  Vi har aldri ordinært salg og boken kan bli så lenge du ønsker. Vi har også en folkevognsbuss fra 70-tallet, som skal ha bøker med på veien til våren.
  Er dette noe du kan tenke deg?

  Du finner oss på Facebook og insta

  Vennlig hilsen For Heim Bokhandel. Beate Helle

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: